Iets met ruimte

Op 12 mei opent in Galerie Pictura in Groningen de expositie “…iets met ruimte”. In de expositie zoeken 11 fotografen samen de grenzen van de fotografie en van de galerie op. Ze creëren zo samen een nieuw heelal. De groep exposeerde eerder in Den Helder en krijgt van Galerie Pictura opnieuw de kans een ruimte over te nemen. 

Het uitgangspunt van de expositie is het begrip ‘ruimte’. Alle fotografen onderzoeken dit begrip op geheel eigen wijze. Het gaat om de ruimte in en buiten beeld, de ruimte in onszelf en om ons heen, de ruimte die fotografie biedt en om de mogelijkheden van de expositieruimte. In hun specifiek voor Pictura ontwikkelde presentatie laten ze zich inspireren door elkaar, de galerie en de omgeving. 

De fotografen tonen nieuw werk of presenteren recent werk op nieuwe wijze. Hun concepten en visie zijn divers. Thema’s als waarheidsvinding, omgang met verlies, grenzen en onze beleving van tijd en ruimte bestaan naast elkaar. Ook in werkwijze verschillen de fotografen sterk. De een werkt op specifieke locaties, de ander in de studio en weer een ander laat het werk pas tijdens de expositie ontstaan. Hetzelfde geldt voor hun techniek: we zien resultaten van een analoog proces tot werk waar geen camera aan te pas kwam.

Zo kan het gebeuren dat een beeld waarin de gang van de maan is gevangen een spel aangaat met een roze dekbed. Of dat we de volledige inhoud van een kledingkast mogen bekijken. Ook zijn er sculpturale portretten, die ons meerdere kanten van een persoon tonen. Er is een camera lucida, een bundel licht en een droomwereld die misschien op zijn kop staat. En we ontdekken wat een asymptoot is en hoe die tot uitdrukking komt in een van de zalen.

… iets met ruimte is te beleven van 5 mei tot en met 16 juni. De deelnemende fotografen die eerder samen exposeerden zijn Adrian Faes & Katharina Pöhlmann, Anna Witkowska, Arjan Post, Goran Turnšek, Hanna Snijder, Jan Theun van Rees, Mariëlle Gebben, Mémé Bartels en Mo Verlaan. Voor hun expositie in Pictura nodigden ze twee extra fotografen uit. Dat zijn Corine Hörmann en Sander van der Bij, die net als Mariëlle Gebben wonen en werken in Groningen.

De feestelijke opening is op zondag 12 mei, om 15:00 uur. Dan vindt onder andere een performance van Goran Turnšek plaats en is de presentatie van het nieuwe boek van Hanna Snijder “De schaduwzijde van het licht”. Op woensdag 12 juni is de Fotosalon Noorderlicht eenmalig in Galerie Pictura. Fotografieliefhebbers kunnen dan in gesprek met de makers van … iets met ruimte.